á
â
ă
ä
ç
č
ď
đ
é
ë
ě
í
î
ľ
ĺ
ň
ô
ő
ö
ŕ
ř
ş
š
ţ
ť
ů
ú
ű
ü
ý
ž
®
€
ß
Á
Â
Ă
Ä
Ç
Č
Ď
Đ
É
Ë
Ě
Í
Î
Ľ
Ĺ
Ň
Ô
Ő
Ö
Ŕ
Ř
Ş
Š
Ţ
Ť
Ů
Ú
Ű
Ü
Ý
Ž
©
§
µ
Z pomocą tej książki możemy upiec babkę wielkanocną Mamy Żakowej, sernik Kłamczuchy (tak, właśnie ten, który spaliła w "Brulionie Bebe B."), torcik makowy Tosi Kowalikowej czy murzynka Gabrysi (Mój ulubiony przepis na szybkie i smaczne ciasto. Jest tak prosty, że każdemu się uda, wszak na tym właśnie murzynku Gabrysia Borejko uczyła się piec w "Kwiecie kalafiora").
Ugotujemy też, np. rosołek Mamy Borejko, coq au vin pięknej Julii Żak, którą to potrawą wabiła swego ukochanego Toleczka (sposób skuteczny w stu procentach), fasolkę po bretońsku i makaron w sosie mediolańskim (Żaczek w "Szóstej klepce" miał go już serdecznie dość, ale przecież my nie będziemy pysznego makaroniku serwować codziennie!).
Przygotujemy z powodzeniem naleśniki z twarożkiem lub Paluszki Aspazji (pomysł Idy Borejko), ewentualnie małdrzyki Kreski (Gieniusia Bombke vel Trombke tak się nimi objadła, że aż ją brzuszek bolał).
Są tu przepisy na pyszne dania codzienne i takie na specjalne okazje. To jest maleńka książeczka (zaledwie 85 stron z indeksem i spisem treści) o wielkiej i wspaniałej zawartości.